Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen kuukausi myyntipäällikkönä Revanssilla

 

Huh, onko siitä jo yli kuukausi kun hommat alkoi Revanssilla?

Viikot ovat menneet todella nopeasti ja uusia asioita on opittu joka päivä. Työtehtäviini kuuluu löytää yrityksiä, joita voisimme auttaa jätehuoltoon ja kierrätykseen liittyvissä asioissa. Ennen Revanssia, edelliset kahdeksan vuotta, olen erikoistunut jätehuoltolaitteisiin. Jätehuoltolaitteita ovat esimerkiksi jätepuristimet, pysty- ja vaakapaalaimet, sekä erilaiset murskaimet.

Tunnen olevani vahvimmillani, kun asiakkaalla syntyy kierrätys- tai jätemateriaalia, jonka tiivistämiseen tai sisälogistiikkaan ei ole löydetty vielä ratkaisua. Tällaisessa tapauksessa työ lähtee käyntiin kartoituksella asiakkaan luona. Kartoituksen aikana selvitetään mitä materiaalia syntyy, kuinka paljon sitä syntyy, mihin muotoon materiaali halutaan, miten materiaali kulkeutuu syntypisteestä ulos, sekä kuinka usein keräilyvälineitä tyhjennetään. Asiakkaan luona mietitään myös paljonko henkilökunta käyttää työtunteja jätehuoltoon ja olisiko kustannustehokkaampaa antaa koneen hoitaa kyseinen työ. Tällöin työntekijä voisi keskittyä tekemään hänelle kuuluvia pääasiallisia töitä. Tärkeänä tekijänä on myös se, että asiakkaan tontilta lähtevät kuormat olisivat mahdollisimman täysiä, jonka myötä kuljetuskustannuksissa säästetään isoja summia.

Esimerkkinä kuvatun kaltaisesta tapauksessa voisin käyttää asiakasta, jolla oli käytössä 20 kappaletta 660 L jäteastiaa, kaikki astiat tyhjennettiin kerran päivässä, seitsemänä päivänä viikossa. Jätteet kulkeutuivat siivoojien ja muun henkilökunnan toimesta astioihin muovipusseissa. Muovipusseja avatessa huomasin, että materiaali on käytännössä muovia ja pahvia. Jätehuone sijaitsi kellarikerroksessa ja sieltä materiaalinkerääjänä toimiva työntekijä vei astiat hissillä yksi kerrallaan maantasolle ja tyhjensi ne pakkaavaan jäteautoon. Tyhjennyksiä oli yhteensä noin 7 300 kappaletta vuodessa. Kustannus jätehuollolle oli arviolta 80 000 € vuodessa.

Aloin selvittämään paljonko materiaalia syntyy kiloissa ja astiapunnitusten jälkeen tulimme lopputulokseen, että jätettä astioissa oli keskimäärin n. 20kg. Jätepuristinta kohteeseen ei voitu toimittaa, koska tilat olivat niin pienet. Lopulta päädyimme parhaimpaan mahdolliseen ratkaisuun ja kohteeseen toimitettiin astiamurskain. Laite murskaa ja pakkaa jätettä 10 kertaisen määrän yhteen astiaan. Laitteessa käytettävät astiat on erikoisastioita, varustettuna teräskauluksella, jotta se ei hajoa tyhjennyksen yhteydessä. Tyhjennysmäärät tippuivat radikaalisti 7 300 tyhjennyskerrasta 730 kertaan. Lopputulemana asiakkaan jätehuollon kustannuksia saatiin tiputettua noin 45 000 €.

Toinen mielenkiintoinen tapaus oli rakennustyömaalla, jossa syntyi puujätettä. Asiakkaan haasteena oli ahtaat tilat eri työmailla. Tilan puutteen vuoksi puulavaa tyhjennettiin käytännössä päivittäin. Jäteraporteista pääsin kiinni tyhjennyskertoihin ja määriin. Lavoja oli tosiaan tyhjennetty päivittäin ja puulavan sisällön keskimääräinen paino oli 1 – 1,5 tonnia.

Laitoin asiakkaalle testiin lavajyrän, joka pakkaa materiaalin asiakkaan omille lavoille. Testin jälkeen asiakas oli todella tyytyväinen näkemäänsä. Lavajyrä ei vienyt kuin noin metrin verran enemmän tilaa. Asiakas toimitti uudet jäteraportit, josta selvisi uudet lavapainot puujätteelle, noin 11 tonnia. Käytännössä vaihtolava-auto pystyi käymään tontilla 10 kertaa vähemmän, jonka myötä kuljetuskustannukset tippuivat 90% aikaisemmasta.

Toivottavasti tulee jatkossakin mielenkiintoisia projekteja vielä paljon vastaan ja pääsee helpottamaan ihmisten elämää.

Jukka Katajala
Myyntipäällikkö
Revanssi Oy