Jukolan jätteiden suuntana kierrätys
Vuodesta 1949 lähtien eri puolilla Suomea järjestetty Jukolan viesti rantautuu ensi vuonna Porvoon Epoon. Maailman suurin suunnistusviestitapahtuma on paikalliselta suunnistusseura OK Trianilta aikamoinen voimannäyte. Epoon metsiin kerääntyy noin 50 000 suunnistajaa, toimitsijaa, katsojaa ja huoltajaa.
Suunnistuksen pohjimmainen tarkoitus on kunnioittaa ja ihailla luontoa. Suunnistaja suunnistaa luonnon armoilla ja luonnon muotojen mukaan. On selvää, että suuri määrä ihmisiä haastaa tapahtumapaikan kasvillisuutta ja eläimistöä. Onneksi Jukola instituutiona on tunnettu luontoarvojen kunnioittamisesta. Arat luontokohteet eivät satu suunnistajien poluille ja ympäristövaikutuksia arvioidaan tarkasti. Mutta miten käy 50 000 ihmisen tuomien tyhjien juomapullojen, paperikääreiden, muovipakkausten, hajonneiden vaatteiden ja elektroniikan tai ruuan tähteiden? Siinäpä kysymys, johon me osaamme vastata!
Massatapahtuman jätehuollon ja kierrätyksen tulee toimia yötä päivää. Tämä poikkeaa aika paljon meille tutusta eli jatkuvasta tehdasalueella toteutettavasta jätehuollosta. Kuitenkin perusperiaatteet säilyvät samana: kaikki mahdollinen kierrätetään ja muut jätteet optimoidaan lämmöksi ja sähköksi. Tapahtuman jätehuollon ja kierrätyksen hiilineutraaliutta voidaan tarkastella meidän tulevilla hiilijalan- ja hiilikädenjälkilaskureilla. Mahdolliset päästöt voimme kompensoida kestäviin luontokohteisiin kotimaassa. Materiaalien keräysastiat puolestaan säilyvät samanlaisina – oli ne sitten mättään päällä tai tehtaan kupeessa!
Jätehuolto on aina arvoketju, jonka muodostavat asiantuntevat yhteistyökumppanit ja alihankintaverkosto. Meidän tapauksessa se tarkoittaa esimerkiksi Rosk’nRoll Oy Ab:n kumppanuutta ja paikallisia logistiikkayrityksiä. Arvoketjussa saumaton yhteistyö on tärkeintä. Jotta jokainen ketjun lenkki voi tehdä oman osansa, on suunnistustapahtuman osallistujilla ja vierailla tärkein tehtävä. Kierrätettävät jakeet tulee laittaa omiin keräysastioihin. Tätä varten tulemme huolehtimaan näkyvistä opastekylteistä.
Vaikka itse tapahtumaan on yli puolitoista vuotta aikaa, valmistelut toimivan kierrätyksen mahdollistamiseksi on aloitettu jo vuoden 2021 puolella. Tapahtuma tulee olemaan meille mielenkiintoinen haaste. On kunnia saada olla osa suomalaista urheiluinstituutiota. Uskomme, että tapahtuman jälkeen voimme todeta kaiken sujuneen operatiivisesti ja ympäristönäkökohdat huomioiden vähintäänkin sovitusti!
Martti Sinisalo
Toimitusjohtaja
Revanssi Oy